22 Ağustos 2017 Salı

İshale İyi Gelen Besinler

sindirim bozuklukları

Gün içerisinde tükettiğiniz bazı besinler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden sonucu ishal rahatsızlığına yakalanabilirsiniz. Bu süreçte sindirimi zor olmayan gıdalar ve bolca sıvı tüketilmelidir. Bu süreç içerisinde baharatlı gıdalardan ve sindirimi zor besinlerden uzak durmalı ve ishal için tüketilmesi gereken besinleri bolca tüketmeniz gerekir. İşte o besinlerden birkaçı;

İshal İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Muz : Hafif ve sindirimi kolay bir meyve olan muz ishale iyi gelen yiyecekler arasında en baştadır. İshal sırasında vücuttan potasyum eksilir. Muz tek başına ishali geçiremez ancak ishal nedeniyle kaybedilen mineralleri ve potasyumu vücudunuza geri almanızı sağlayabilir.

Leblebi : Su emme özelliği olan leblebi, bağırsaklarda biriken aşırı suyu emer ve bu sayede ishalinizin kesilmesine yardım olur.

Pirinç : İshal sırasında dışkının sertleşmesini sağlamak ve normale döndürebilmek için düşük lifli, bağlayıcı gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Beyaz pirinç düşük lif içeriğiyle bu kategoriye girer ve ishali bastırmak için kullanılabilir. Esmer pirinç lifli olduğundan ve bağırsakları daha da yumuşatacağından ishal sırasında tüketilmemelidir.

Elma Püresi : Bağırsakların normal çalışma sistemine dönmesine yardımcı, bağlayıcı bir besin olan elma püresi hem sindirim sistemini zorlamaz hem de besleyicidir.

Not : İshal durumdayken elmanın kabuğunu soymanız sindirim sisteminizin elmayı daha rahat sindirebilmesi için oldukça önemlidir.

Havuç : 1-2 havucun dış kısmını soyduktan sonra kaynatın ve sıcakken kaşıkla ezerek püre kıvamına getirin. Her 15 dakikada 1 çay kaşığı yiyerek ishali hafifletebilirsiniz.

Sarımsak : İshale neden olan bakterileri yok etmek için gün aşırı 2-3 çiğ sarımsak yiyebilirsiniz. Bunun yanı sıra tükettiğiniz gıdaların içerisine de ekleyebilirsiniz.

Böğürtlen : Halk arasında ishal tedavisinde sıkça kullanılan böğürtlen ile ishalin yol açtığı etkileri azaltarak iyileştirme sürecini hızlandırabilirsiniz. Böğürtlen yok ise böğürtlen çayı da kullanılabilir.

Zencefil : Gün içerisinde içeceğiniz zencefil çayı ishal etkilerinin azalmasına yardımcı olacaktır.

Not : Genel olarak ishal kişilerin sıvı tüketmemesi gerektiğine dair yanlış bir bilgi vardır. İshalin etkilerini azaltmak için başta su olmak üzere sıvı tüketebilirsiniz.

Tavsiyelerimiz : İshal genelde yanlış bir beslenme sonucu oluşur. İshale sebebiyet verecek besinleri tüketmemeye gayret edin.

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Hastalığınızın veya rahatsızlığınızın sebepleri farklı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.