25 Nisan 2017 Salı

Orta Yaşlılar İçin Fitness Tavsiyeleri

yaşlanınca spor yapmak

Yaş kemale erdikçe artık günlük aktiviteleriniz sizin için çok daha zor bir hale gelebilir. "Yaş 35 yolun yarısı" demiş Cahit Sıtkı Tarancı. Eğer bir spor geçmişiniz yok ise ve günlük hayatınızda vücudunuzu aktif olarak çalıştırmıyor iseniz bu durum yaşınız ilerledikçe sağlık açısından sorunlara sebebiyet verebilir. Masa başı veya ona benzer vücudunuzun fazla efor sarf etmediği bir işte uzun yıllar çalışmış olabilirsin. Bu da zamanla sizin vücut performansınızı düşürür. Hatta o kadar düşürür ki sürekli asansör kullanan ayaklarınız birden merdiven görünce ne yapacağını şaşırır ve her katta mola vererek merdivenleri çıkabilirsiniz.

Tabii ki kimse böyle bir durum istemez. Ama unutmayın, çalışan demir pas tutmaz. Eğer git gide performansınızın düştüğünü hissediyorsanız ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa yazımda bahsettiğim tavsiyelere bir göz atın. Daha sonra ise beslenme ve antrenman kategorilerimizi tıklayarak yavaştan fitness'a giriş yapın.

Antrenman Yapın

Düzenli antrenman yapmak kemik erimesini önler, insülin direncini azaltır, kilo almayı önler ve ideal kilonuza kavuşmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda düzeli olarak yapılan kardio egzersizleri ise kalp damar sağlığınız için oldukça yararlı olacaktır.

Antrenman Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz

1.Vücudunuz uzun süredir spor yapmadığından eklemleriniz yıpranmış olabilir. Bu nedenle çok ağır kilolara girmemeli ve hareketleri doğru yapmalısınız. Bilmediğiniz bir hareketi yaparken muhakkak spor salonu görevlilerine danışın.

2.Zamanla vücudunuzun esnekliği azalmış olabilir. Bu durum uyguladığınız hareketlerde kendini belli edecek ve performansınızı düşürecektir. Bunun önüne geçmek için ise esneme ve ısınma hareketlerini es geçmemelisiniz.

3.Vücudunuz hamlaşmış olabilir. Bu nedenle yaptığınız egzersizlere vücudunuzun alışması zaman alacaktır. Bu zaman diliminde vücudunuzu fazla zorlamayın ve olabildiğince hafif kilolar ile çalışarak kaslarınızın yaptığınız hareketlere ve kullandığınız ağırlıklara alışmasına izin verin.

Düzenli Beslenin

Vücudunuzu belli bir beslenme düzenine alıştırın. Zararlı maddelerden(Sigara-alkol) şekerden, unlu ve yağlı içeceklerden uzak durun. Aynı zamanda fast-food tüketmeyin. Kısacası sağlıklı beslenin. Beslenme ile ilgili bir çok makalem mevcut sitede. Yazılarımı inceleyebilirsiniz.

Dinlenin

Bu işin en kolay ve zevkli kısmı. Antrenmandan sonra zorlanan vücudunuzun kendini toparlaması ve gelişmesi için kaslarınızı dinlendirin. Çok fazla çalışmak hiç çalışmamaktan daha kötüdür. Antrenman sonrasında yorucu aktivitelerden uzak durun. Çalıştırdığınız kas gruplarını ve bölgeleri fazla zorlamamaya özen gösterin. Unutmayın, kas dinlenirken gelişir.

Bütün bunları birleştirdiğiniz zaman vücudunuz eski formuna geri dönecek ve kendinizi 10 yaş dinç hissedeceksiniz.

Not : Burada vermiş olduğum bilgileri uygulamaya geçirmeden önce doktorunuza/antrenörünüze danışın. Spor yapabilir durumda değilseniz bu spora hiç başlamayın. Başlayabilir durumda iseniz çok yüksek ağırlıklara girmeyin ve sporun sağlıklı yaşam için yapılması gerektiğini unutmayın.

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.