26 Aralık 2017 Salı

Mideye İyi Gelen Besinler

sindirim sistemi sağlığı

Gün boyu tükettiğimiz besinlerin tamamı genel sağlığımız için oldukça önemlidir. Sindirim sistemimizin bir parçası olan midemizin sağlığı için bazı besinleri hayatımızdan tamamen çıkarmamız, bazılarını ise daha fazla tüketmemiz gerekir. Ne yediğimizi bilmez isek mide ağrısı, mide bulantısı, mide yanması ve mide ekşimesi gibi sonuçlar ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle vücudumuzu ve besinleri iyi tanıyıp, tükettiğimiz besinleri ona göre seçmeliyiz. İşte mideye iyi gelen besinler;

Mide İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Hafif Besinler : Mide ağrılarını hafifletmek ve mide asidini dengelemek için hafif gıdalar tüketerek günlük kalori ihtiyacınızı tamamlamanızı tavsiye ederim. Tost, muz, az yağlı pilav, haşlanmış tavuk ve haşlanmış patates sindirim sistemi tarafından kolay sindirilen besinler arasındadır.

Su : İshal, kabızlık ve mide ağrısı ve mide bulantısı için bol su tüketmek oldukça faydalıdır. Vücudunuz ve sindirim sisteminiz için günde en az 2 litre saf su tüketmelisiniz.

Lifli Besinler : Lif bakımından zengin gıdalar mide ve sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Esmer pirinç, kepek ekmeği, esmer pirinç gibi besinler lif bakımından zengindir. Günlük ihtiyacınız olan karbonhidratı bu gibi besinlerden karşılayabilirsiniz.

Az Yağlı Gıdalar : Yağlı gıdalara alternatif olarak az yağlı gıdalar tüketmek hem genel sağlığınız açısından, hem de mide sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Yağlı et yerine az yağlı et, yağlı süt yerine az yağlı süt, kızartma yerine de haşlama tüketebilirsiniz.

Not : Vücudun her şeye ihtiyacı olduğu gibi yağa da ihtiyacı vardır. Bu nedenle hiç yağ tüketmemek de sağlığınız açısından tehdit oluşturabilir. Bu nedenle az yağlı tüketmek en makbulüdür.

Yoğurt ve Kefir : İçerisinde bol miktarda D vitamini ve kalsiyum bulunduran yoğurt ve kefir ishal, kabızlık, mide iltihabı ve mide enfeksiyonu için oldukça faydalıdır. Hem genel sağlığınızın iyileşmesi için hem de mide sağlığınız için yoğurt ve kefir tüketebilirsiniz.

Not : Tükettiğiniz yoğurt ve kefirin anbaljında aktif kültür içerir ibaresinin olup olmadığını kontrol edin. Aktif kültür içerenleri tercih edin.

Keten Tohumu : İçerdiği yüksek oranda lif ve omega 3 sayesinde keten tohumu kabızlık ve mide ağrısı gibi şikayetlerinizin giderilmesine yardımcı olur. Tükettiğiniz gıdaların içerisine katabilirsiniz.

Kuru Yemişler : Kuru erik, kuru kayısı ve kuru incir gibi kurutulmuş gıdalar mide sağlığı ve sindirim sistemi için oldukça faydalı besinlerdir.

Zencefil Çayı : Mide asidini dengeleme özelliği ile bilinen zencefil çayı mide sorunlarına karşı bire birdir. Taze zencefil kökünden hazırlayarak veya marketten hazır olarak alıp günde bir tane )veya daha fazla) zencefil çayı tüketebilirsiniz.

Tavsiyelerimiz
  • Yemekleri yavaş yavaş tüketin
  • Öğünleri küçültün
  • Öğün sayısını arttırın
  • Hafif gıdalar tüketin
  • Günde en az 2 litre su tüketin
  • Fazla yağlı besinleri tüketmeyin
  • Gece geç saatlerde yemek yemeyin
  • Aşırı baharatlı yiyecekler tüketmeyin
  • Kola vb. sıvıları tüketmeyin
  • Fast - Food'dan mümkün olduğunca uzak durun
Not : Oruç tutmanın hem mide sağlığı, hem de genel sağlığınız açısından faydalı olduğu araştırmalar sonucu da ortaya çıkmıştır. 

İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Önemli Uyarı : Burada vermiş olduğumuz bilgiler tavsiye niteliğindedir. Bir kişi için faydalı olan bir besin başka bir kişi için zararlı olabilir. Doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.