Yağlar fazla kalori içermesi sebebiyle insanlar tarafından pek sevilmez. 1 gram yağ yaklaşık 9 kalori içerir. Aşırı yağlı besinler kalp krizi ve obeziteye yol açabilir. Ancak yaşamımızı devam ettirmek ve sağlıklı bir vücut için yine yağlara ihtiyaç duyarız. Bugün bu yazımızda yağ ile ilgili bu paradoksu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.
Yağları genel olarak faydalı yağlar ve zararlı yağlar olarak iki ayrı gruba ayırabiliriz. Zararlı yağlar çoğunlukla şu şekildedir;
- Fast Food Yiyecekler (Hamburger, Pizza)
- Kızartılmış Besinler (Patates Kızartması)
- Ambalajlı Abur Cuburlar (Cips, Bisküvi vs)
- Kremalar
- Kekler
Aynı zamanda bu tür besinler yüksek kalori içerdiğinden vücutta yakılması çok zordur. Yakılamayan bu fazla kalori vücutta yağ olarak depolanır. Zararlı yağlar içeren besinler fazla tüketildiğinde kalp ve damar tıkanıklığı, obezite ve daha birçok soruna neden olabilir. Bu yiyecekleri hayatımızdan çıkarıp yerini sağlıklı yağlara bırakmalıyız. Sağlıklı yağ içeren besinlere ise şu örnekler verilebilir;
- Zeytinyağı
- Avokado
- Balık Yağı
- Kuruyemişler
- Tereyağı (Katıksız)
- Kanola Yağı
- Soya Yağı
Artık yağlar hakkında genel bir bilgiye sahibiz. Ancak bu bilgiler yeterli değil, yağlar hakkında daha fazla şey bilmek istiyorum diyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Yağ Nedir ve Ne İşe Yarar?
Yağlar tükettiğimiz birçok yiyeceğin içerisinde bulunan ve vücudun enerji kaynağı olarak kullandığı maddelerdir. Yaşamsal fonksiyonlarımızın devam edebilmesi için yağlar önemlidir. Hatta o kadar önemlidir ki vücut yağsız kalma senaryosuna karşı hayatta kalabilmek için vücuttaki fazla enerjiyi yağ depolar. Yağlar 4 ana grupta incelenir, bunlar;
- Doymuş Yağlar
- Trans Yağı
- Doymamış Yağlar
- Tekli ve Çoklu Doymamış Yağlar
Doymuş Yağlar
Doymuş yağlar oda sıcaklığında katı halde bulunur. Tereyağı, süt ürünleri ve kırmızı et doymuş yağ bakımından zengin besinler arasındadır. İşlenmiş gıdaların içerisinde çok miktarda doymuş yağ bulunmaktadır. Çok fazla doymuş yağ tüketimi LDL kolesterol oranını ve kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde arttırmaktadır.
Trans Yağı
Bazı gıdaların içerisinde kendiliğinden bulunsa da trans yağları çoğunlukla aşırı sıcakta kızartılmış yağlardan oluşmaktadır. İşlenmiş gıdalarda raf ömrünün fazla olması sebebiyle tercih edilir. Özellikle fast food gıdalarda (örn : patates kızartması) bol miktarda trans yağı bulunmaktadır. Vücudun bu yağları yakması çok zordur ve fazla kilo olarak size geri döner. Trans yağları kalp krizini de tetikleyen yağlar arasındadır.
Doymamış Yağlar
Doymamış yağlar bitkilerden ve balıklardan elde edilen sağlıklı yağlardır. Kolesterolün düşmesini sağlayarak kalp hastalıkları riskini en aza indirir. Ayçiçeği, soya fasulyesi, keten tohumu, ceviz, omega-3 ve omega-6 doymamış yağ içeren besinlere örnek verilebilir.
Tekli ve Çoklu Doymamış Yağlar
Kalp hastalıkları riskini en aza indiren, vücudumuzun dostu sağlıklı yağlardır. Zeytinyağı, yer fıstığı, avokado, fındık, badem gibi besinlerde bolca bulunmaktadır.
Kas Gelişimi İçin Yağları Nasıl Kullanabiliriz?
Yağlar vücudumuzun işleyişi ve kas gelişimi için önem taşımaktadır. Bu sebeple sağlıklı yağları tüketmekten korkulmamalıdır. Günlük olarak beslenmenizde;
- Salatalarda : Zeytinyağı
- Yemeklerde : Ayçiçeği, Kanola Yağı, Mısırözü, Fındık Yağı, Soya Yağı, Fındık Yağı
- Ara Öğünlerde : Her gün 2 -3 tam ceviz veya 10- 15 fındık veya badem
kullanmak sağlıklı bir vücuda kavuşmanıza ve kas gelişimine destek olacaktır. Aynı zamanda besin takviyesi olarak balık yağı da kullanabilirsiniz. Birçok markette ve eczanede balık yağı bulunmaktadır. Buralardan temin edebilirsiniz.
Vücut geliştirmede beslenme ile ilgili tüm merak ettiklerinize
buradan ulaşabilirsiniz.