3 Aralık 2020 Perşembe

Protein İçeren Besinler

protein bakımından zengin besinler

Proteinler vücut geliştirme sporcuları için vazgeçilmezdir. Kas gelişimi için proteinlere ihtiyaç duyduğumuz herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu yazımızda proteinler konusunun daha derinine inerek protein nedir, hangi besinlerde daha fazla protein bulunur ve günlük ne kadar protein almalıyım gibi soruların cevabını arayacağız.


Protein Nedir?


Proteinler, hücre büyümesini ve gelişmesini sağlar. Vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan besin yolu ile alınması gereklidir. Proteinler kasları güçlendirir, kansızlığı önler ve vücut direncini yüksek tutar. Proteinleri meydana getiren yaklaşık 20 adet amino asit mevcuttur. "Basmışım amino asidi, taş gibiyim" tabirinin dayanak noktası da proteinlerin içinde bulunan amino asitlerdir.


Protein Bakımından Zengin Besinler


Kırmızı Et (100 gr) - 35 gr

Tavuk Göğsü (100 gr) - 30 gr

Yumurta  (1 Adet) - 6 gr

Balık (100 gr) - 26 gr

Karides (100 gr) - 24 gr

Yeşil Mercimek (100 gr) - 25 gr

Nohut (100 gr) - 19 gr

Süt (1 Bardak 200 ml) - 6,7 gr

Yoğurt  (100 gr) - 10 gr

Kabak Çekirdeği  (100 gr) - 24 gr

Peynir  (100 gr) - 32 gr

Badem  (100 gr) - 22 gr

Yer Fıstığı (100 gr) - 25 gr

Yulaf Ezmesi (100 gr) - 12 gr


Yukarıdaki listede besinler ve içerisindeki protein miktarlarını gramajları ile birlikte sizler için paylaştık. Sağlıklı bir kas gelişimi için günlük olarak almanız gereken protein ihtiyacını bu besinler yardımı ile karşılayabilirsiniz.


Bir Vücut Geliştirmecinin Günlük Alması Gereken Protein Miktarı Nedir?


Vücut geliştirme sporcusunun sağlıklı bir şekilde kas gelişimini sağlaması için kilosu başına günlük (yaklaşık)  2 gr protein alması şarttır. Örnek vermek gerekir ise;


  • 70 kg bir sporcu için günlük 140 gr
  • 75 kg bir sporcu için günlük 150 gr
  • 80 kg bir sporcu için günlük 160 gr
  • 85 kg bir sporcu için günlük 170 gr
  • 90 kg bir sporcu için günlük 180 gr

Burada verdiğimiz protein miktarları sizin yaşınıza, cinsiyetinize, kas ve yağ miktarınıza, antrenman şiddetinize göre farklılık gösterebilir. İdeal protein ihtiyacınızı öğrenmek için bir beslenme uzmanına başvurabilirsiniz.


Protein Tozu Nedir?


Protein tozları, peynir altı suyundan üretilen besin takviyeleridir. Vücut geliştirme sporcuları tarafından kas gelişimini desteklemesi için protein tozları kullanılmaktadır.


Protein Tozu Kullanmak Şart Mıdır?


Hayır. Kas gelişimi için protein şarttır, protein tozu değil. Protein tozları bir besin değil, besin takviyesidir. Kullanım amaçları ise günlük protein ihtiyacınızı daha kolay ve pratik yollarla karşılayabilmektir. Sporcuların işini kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçektir fakat kendinizi protein tozuna şartlamayın, özellikle de fiyatları bu kadar artmışken...


Vücut geliştirmede beslenme ile ilgili tüm merak ettiklerinize buradan ulaşabilirsiniz.


Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.