8 Aralık 2020 Salı

Koronavirüs Beslenme Rehberi

Koronavirüs beslenme rehberi

Yeni nesil koronavirüs hastalığı (Covid 19) dünya genelinde hızla yayılarak sağlığımıza karşı büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Koronavirüs hastalığını engelleyecek tek bir besin maalesef yoktur. Ancak sağlıklı bir beslenme, fiziksel aktiviteler ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu hastalığa karşı savaşabiliriz.


Bir insan hapşırdığında havaya içerisinde virüs barındıran yaklaşık 20.000 partikül dağıtır. Vücudumuza giren bu virüslerin bazıları uyku halindedir ve ortaya çıkmak için sizin en zayıf anınızı bekler. Sağlıksız beslenme, bağışıklığın düşmesi ve stres virüse karşı gardınızı düşürmeniz anlamına gelir. Genel olarak şu faktörler virüslere karşı olan direncinizi belirler;


  • Yaş
  • Beslenme Eksiklikleri
  • Genetik
  • Zayıf Bağışıklık Sistemi
  • Kronik Hastalıklar
  • Stres

Yaş, genetik ve kronik hastalıklar bizlerin elinde olan ve değiştirebileceğimiz şeyler değildir. Ancak beslenme eksikliklerini düzelterek, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirerek, düzenli egzersiz yaparak ve stresten uzak durarak koronavirüs gibi salgın hastalıklara karşı savaşabiliriz.

Koronavirüse Karşı Nasıl Beslenmeliyiz?

sağlıklı beslenme tabağı

Sağlıklı beslenmek hem vücudumuz için hemde hastalıklara karşı dirençli olabilmek için oldukça önemlidir. Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için vitamin değerleri yüksek ve antibakteriyel özelliğe sahip olan besinleri tercih edebiliriz. Bu besinlerden bazıları şu şekildedir;

Turunçgiller : Turunçgillerde bulunan C vitamini bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı olur ve enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerinin yapımını artırır. En yaygın turunçgiller; greyfurt, portakal, limon, mandalina ve misket limonudur.

Zencefil : Boğaz ağrısını ve diğer enflamatuar hastalıkları azaltmaya yardımcı olur.

Yeşil Çay : Enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan polifenol adı verilen antioksidan kaynağıdır.

Sarımsak : Taze, çiğ sarımsak antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak için sıkça kullanılmaktadır.

Zerdeçal : Anti-enflamatuar ve hastalık önleyicidir. Zerdeçalda doğal olarak bulunan kurkumin kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.

Brokoli : A, C ve E vitamini kaynağıdır. Haşlama şeklinde tüketebilir ve özel soslarla lezzetini arttırabilirsiniz.

Ay Çekirdeği: Fosfor, magnezyum, B-6 ve E vitamini içerir. Ayrıca triptofan kaynağıdır. Triptofan vücut tarafından doğal bir ruh hali dengeleyicisi kabul edilen serotonine dönüştürülür. Bu sayede, ay çekirdeği kaygı ve stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Ciğer : İçerdiği demir sayesinde vücutta kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Çiğ Badem, Ceviz ve Fındık : İçerisindeki sağlıklı yağlar ile kolesterolü dengeler ve günlük protein ihtiyacınızı karşılar. Kalp sağlığı için faydalıdır.

Pancar : Solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin azalması ve hastalık süresinin kısa sürmesinde yeterli C vitamini alımını oldukça önemlidir. Kırmızı pancar içeriğindeki C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

Balık : Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücut direncini arttırır. Ayrıca içerisindeki omega-3 ve proteinler sayesinde balık besin değerleri yüksek sağlıklı bir besindir. Haftada 1-2 kez tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Listede bulunan besinleri koronavirüse karşı önlem olarak, karantina döneminde veya diğer hastalıklara karşı direncinizi arttırmak için tüketebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Beslenme Yeterli Mi?

Maalesef sadece sağlıklı gıdalar tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmek yeterli değil. Stres ve üzüntüyü en aza indirmek, düzenli uyku ve düzenli egzersizler yapmak da bağışıklık sistemi güçlendirmek için oldukça önemlidir. Evde egzersizler yaparak ve stresten uzak kalıp moralinizi yüksek tutarak hastalıklara karşı direncinizi arttırabilirsiniz.

Makale ile ilgili sormak istediklerinizi yazının altında yorum olarak belirtebilirsiniz. Hastalıklara karşı negatif, hayata karşı pozitif kalın. Sağlıklı günler...

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.

1 yorum so far

Faydalı bir makale olmuş. Listedeki bazı ürünler mutfağımda mevcut. Kalanlarını da tamamlayacağım. Teşekkürler.