17 Ağustos 2016 Çarşamba

Protein Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır?

protein diyeti besinleri

Bir çok diyet programının aksine size burada "1 ayda 5 kilo verirsiniz" gibi vaadler veremem. Kimse veremez. Diyetlerde önemli olan kişinin o diyeti nasıl yaptığı ile alakalı. Bu yüzden protein diyeti yaparsam ne kadar zamanda ne kadar kilo verebilirim gibi yorumlar atmazsanız sevinirim. Sonuna değeceğini düşündüğünüz şeyi başarmanın kolay bir yolu yoktur.

İlk öncelikle size protein diyetinin mantığından bahsetmek istiyorum. Şimdi genel anlamda besinlerde üç farklı grup vardır. Karbonhidrat grubu, protein grubu ve yağ grubu. Her besinin bu grupların herhangi birine üyedir. Karbonhidratlar enerji sağlar, proteinler bakım onarım yapar, yağlar ise vücudunuzda yedek enerji depolarıdır. Kabaca tabir ile vücuttaki işleyiş böyle diyebiliriz.

Yazıma devam etmeden önce şunu belirtmek istiyorum. Herkes için geçerli global bir diyet dünya üzerinde hiç bir sitede veya hiç bir kitapta yoktur. Yani ben buraya gelip size bir kibrit kutusu peynir, üç zeytin, bir dilim kepek ekmeği yiyin diyemem. Hiç kimse diyemez. Kişinin kilosunu, yaşını, günlük aktivitelerini bilmeden kimse kimseye diyet programı yazamaz. O yüzden bu yazımda da size şunu yiyin bunu yemeyin demeyeceğim. Sadece protein diyetinin mantalitesini ve işleyişini anlatıyorum. Kafanıza yatarsa protein diyeti adı altında kendini zevkinize göre en aşağıda linkini vereceğim adresteki yiyeceklerden seçerek kendi diyet programınızı kendiniz yazabilirsiniz.

Anlatıma yağlar ile devam edelim. Bilindiği üzere yağlarda çok fazla kalori bulunmaktadır. Yani siz yağlı bir yiyecek yediğiniz zaman vücudunuza çok fazla enerji almış olursunuz ve bu enerjiyi spor yapsanız dahi çok zor yakarsınız, hatta yakamazsınız. 1 gram yağda tam 9 kalori vardır. Bu nedenle yağlı yiyeceklerden uzak durmamız gerekir. Diyet yapmasanız bile.

Gelelim karbonhidratlara. Bu da bizim günlük aktivitelerimizi yapmamıza yarar. Karbonhidratları tamamen kesemeyiz. Zaten vücuda aldığımız hiçbir şeyi tamamen kesemeyiz. Bu gün hiç sevilmeyen şekerin bile tamamen kesilmesi sağlık sorunlarına yol açabilir. "Her şeyin fazlası zarar" prensibinden yola çıkarak "Her şeyin azı zarar" mantığını benimseyebiliriz. Cümle biraz saçma oldu ama ne demek istediğimi anlamışsınızdır umarım.

Yağların ve karbonhidratların ne işe yaradığını anladığımıza göre şimdi gelelim asıl konumuza. Proteinler vücutta bakım onarım işindedir. Büyümemiz için, kas gelişimi için çok önemli görevler üstlenmektedir. Vücut enerjisiz kaldığında en son çare olarak proteinlere başvurur.

Genel bir özet geçelim şimdi, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi ilk olarak karbonhidratlardan, daha sonra yağlardan ve en son olarak da proteinlerden karşıladığını söylemiştik. Şimdi bu mantığa göre biz karbonhidratları ve yağları azaltırsak ve daha fazla protein tüketimine özen gösterirsek ne olur?

Vücut günlük aktivitelerimiz için ihtiyacı olan enerjiyi karbonhidratlar ile tam anlamı ile karşılayamayacağı için ihtiyacı olan enerjiyi yağlardan karşılayacaktır. Dolayısıyla da vücudunuzdaki yağ depoları azalmaya başlayacak ve zayıflayacaksınız.

Burada bahsettiğim günlük aktiviteler sizin yürüyüşünüz, işe veya okula gidişiniz ve bu tarz şeyler. Ancak siz buna birde spor eklerseniz vücudun çok daha fazla enerji ihtiyacı olacak ve daha fazla yağ yakabileceksiniz. İşte bu yüzden diyetin tek başına pek de yararı olmadığı söylenir.

Sitemizdeki diğer Diyet Programlarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Eğer hedefiniz uzun vadede bir kaç kilo vermek ise spor yapmadan sadece protein diyeti ile istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Ama eğer hedefiniz kısa vadede fazla kilo vermek ise, o zaman spor şarttır. Spor olmadan 15-20 kiloyu sadece protein diyeti ile vermeye çalışırsanız bu biraz zaman alabilir ve sonuçların çok yavaş olduğunu görmek sizi demorilize eder ve diyeti bırakabilirsiniz. Bu nedenle spor şart.

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.