15 Ağustos 2016 Pazartesi

Kas Hafızası Nedir?

kas gelişimi

Kusursuz yaratılan bedenimizin bir çok özelliği mevcut. Bilimin gelişmesi ile birlikte her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Bilim adamlarının bu seferki bilimsel araştırması vücut geliştirmecileri yakından ilgilendiriyor. Yapılan bir araştırmaya göre daha önce antrenman yapmış kişiler hiç antrenman yapmamış kişilere oranla daha hızlı kaslanabiliyor. Ancak bunun için daha önce antrenman yapan kişilerin biraz kas kaybetmiş olması gerekiyor.

Peki bu nasıl oluyor. Daha önceki yazılarımızda hiç spor yapmamış kişilerin spor yapan kişilere oranla daha hızlı kas gelişimi sağladığını söylemiştik. Şimdi ise böyle diyoruz. "Sizde bizimi kopartıyorsunuz anlamıyorum ki" dediğinizi duyar gibiyim. Şimdi öncelikle şuna bir açıklık getireyim. Vücut geliştirmede gelişim üçgen bir piramite benzer. En aşağıdan başlarsınız ve yukarı çıktıkça daha az kas kütlesi kazanmak için daha fazla çalışırsınız. Çünkü genetik limit diye bir şey vardır. Örneğin bir arada sıfırdan yüze 10 saniyede çıkabiliyor ancak yüzden ikiyüze 10 saniyede çıkamıyor. Çünkü bir limit söz konusu. Bu örnekle umarım konuyu daha iyi anlatabilimişimdir.

Şimdi asıl konuya geliyorum. Bilim adamları insanları iki gruba ayırarak test etmiş. Birinci gruptaki kişiler daha önce fitness ile yıllarca uğraşmış ve ara vermişler. Ara verdikleri için de formdan düşmüşler. İkinci grup ise daha önce hiç ağırlık çalışması yapmamış. Her iki gruba da aynı beslenme programı verilerek 3 ay kadar antrenman yaptırmışlar. Sonuç olarak daha önce antrenman yapmış kişilerin daha fazla kas geliştirdikleri gözlemlenmiş. İşte bunun adı da "kas hafızası" olarak nitelendirilmiş.

Açıkcası ben bu araştırmanın pek objektif bir sonuç verebileceğinden şüpheliyim. Zira daha önce fitness ile uğraşmış kişi neyi nasıl yapması gerektiğini bilir. Ancak hiç antrenman yapmamış biri sağlıklı bir antrenman yapamaz. Ancak bu deneyin, daha doğrusu araştırmanın nasıl ve hangi koşulllarda yapıldığını bilmiyoruz.

Sonuç olarak kas hafızası diye bir şey vardır. Bisiklete binmeyi bilen birisi uzun süreler sonra nasıl sürmeyi unutmuyorsa, vücudumuzda nasıl kas geliştireceğini öğrendiği zaman unutmuyor ve eski formunuza çok daha kolay kavuşabiliyorsunuz. Umarım yazımız faydalı olmuştur. 

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.