5 Aralık 2020 Cumartesi

Besin Takviyesi - Supplementler

besin takviyesi

Besin takviyeleri, başta vücut geliştirme sporcuları olmak üzere birçok sporcunun beslenmesine destek olmak amacı ile üretilmiş ürünlerin tümüdür. Asıl kullanım amaçları, beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda sporcuya beslenme konusunda destek olmaktır. Hızlı ve pratik olmaları, taşınabilir olmaları ve kana hızlı karışması gibi farklı sebeplerle insanlar tarafından tercih edilmektedir. 


Besin takviyeleri ile kas gelişimi sağlayabilir, yağ yakımınızı destekleyebilir, antrenmanda güç sağlayabilir ve ihtiyacınız olan vitamin mineralleri alabilirsiniz.


Besin takviyelerinin birçok çeşidi mevcuttur. Spora yeni başlayan kişiler ve daha önce hiç besin takviyesi kullanmamış sporcular için kafa karışıklığını önlemek amacı ile tüm besin takviyelerini tek bir yazıda anlatmaya çalışacağım. Sizde kullanım amacınıza göre ihtiyacınız olan besin takviyesini bu makale ile birlikte belirleyebilirsiniz. Hadi başlayalım;


Kilo Aldırıcı Besin Takviyeleri - Kas Yapıcı Supplementler


Protein Tozu

Protein tozları, besin takviyeleri arasında en popüler olan ve en yaygın olarak kullanılan ürünlerdir. Protein tozlarının kullanım amacı, günlük ihtiyacınız olan proteini karşılamanıza yardımcı olmak ve kas gelişiminizi desteklemektir. Pratik bir şekilde hazırlanır ve hızlı bir şekilde kana karışır. 1 ölçek protein tozunda yaklaşık 20-25 gr protein bulunmaktadır. 

Protein Tozu Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Protein tozunu su veya süt ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Hızlı bir şekilde kana karışır ve etkisini gösterir. Antrenmandan 30 dakika önce veya antrenmandan hemen sonra kullanabilirsiniz.

Not : Casein protein tozu kullanıyorsanız yavaş sindirilen bir protein çeşidi olduğundan dolayı gece yatmadan önce kullanmanız gerekir. Özellikle kilo almak isteyen kişiler ve gün içerisinde yeterli proteini alamadığını düşünen kişiler için bire birdir.

Karbonhidrat Tozu - Gainer

Karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Karbonhidrat tozları kilo almayı ve hacim kazanmayı destekleyen ürünlerdir. Günlük öğünlerden karşılayamadığınız kalori miktarını karbonhidrat içeren besin takviyeleri ile karşılayabilirsiniz. 

Not : Gainer ürünlerinin kilo alımını ve kas inşasını desteklemek için protein ve yağ, amino asit gibi bir çok besin öğesi de içerisinde bulunmaktadır. 

Karbonhidrat Tozu Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Gainer ürünlerini su veya süt ile karıştırıp tüketebilirsiniz. Antrenman öncesinde, antrenman sonrasında veya gün içinde ara öğün olarak kullanabilir.

Amino Asitler

Amino asitler proteinleri oluşturan temel yapıtaşlarıdır. Yoğun antrenmanlarda, spor ve kas gelişimi için aminoasit takviyeleri çok önemlidir. Vücut bu amino asitleri dokuları onarmak, kas büyümesine yardımcı olmak ve diğer çeşitli vücut fonksiyonlarını yerine getirmek amacıyla kullanır. 

Bcaa : Antrenman öncesi veya antrenman sonrasında su ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
Glutamin : Antrenman sonrasında su ile karıştırarak tüketebilirsiniz.
Arjini : Antrenmandan 30 dakika önce 1 ölçek kullanabilirsiniz.
Aol : Antrenman öncesi veya gece yatmadan hemen önce su ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

Not : Protein tozu ve gainer ürünlerinin içerisinde de bu amino asitlerin bazıları mevcuttur. Ancak dilerseniz bu amino asitleri ayrı olarak da satın alabiliyorsunuz.

Kilo Vermek İçin Besin Takviyeleri - Yağ Yakıcı Supplementler


Yağ yakıcı besin takviyeleri antrenman esnasında, özellikle kardio antrenmanlarında vücudunuzdan daha fazla yağ atmanıza olanak tanır. Fazla kilolarından şikayetçi olan kişiler ve yağ oranını tek haneli seviyelere indirmek isteyen sporcular tarafından sıkça tercih edilmektedir. L-Karnitin, Cla, Burner gibi ürünler piyasada mevcuttur.

L-Karnitin : Antrenmandan önce bir ölçek kullanılmalıdır.
Cla : Ana öğünlerden 30 dakika önce kullanılabilir.
Burner : Kahvaltıdan önce veya akşam yemeğinden 1 saat önce kullanabilirsiniz.

Güç ve Dayanıklılık İçin Besin Takviyeleri

Antrenmanlarda veya zorlayıcı aktiviteli sporlarda daha iyi bir performans gösterebilmek adına kullanılan besin takviyelerinin tümüdür. İçerisinde performansa olumlu etki edebilecek uyarıcı maddeler veya aminoasitler bulunur. Ayrıca bu ürünler antrenman öncesinde metabolizmayı  hızlandırmaya ve vücudu uyarmaya destek veren özellikleri sayesinde dayanıklılığın, gücün ve performansın artmasına yardımcı olurlar.

Creatine : Antrenmandan önce su ile karıştırarak kullanılmalıdır.
Arginine : Antrenmandan önce su ile karıştırarak kullanılmalıdır.
Zma : Yatmadan önce kullanılmalıdır.
Nox2 : Antrenmandan önce su ile karıştırarak kullanılmalıdır.
Kgt : Antrenmandan önce su ile karıştırarak kullanılmalıdır.
Tribulus : Kahvaltı ile birlikte alınmalıdır.

Güç ve dayanıklılık supplementleri arasında en yaygın olarak kullanılanları Creatindir. Antrenman esnasında vücuda güç ve enerji artışı sağlar, kas büyümesini destekler. Daha ağır ve uzun antrenmanlar yapmanıza olanak tanır. 

Vitamin ve Mineral Takviyeleri

Vitamin ve mineraller iyi bir beslenme programı için tamamlayıcı mikro besin öğeleridir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, eklemleri ve kemikleri güçlendirmek, sindirimi kolaylaştırmak vb. birçok hayati görevi üstlenirler. Beslenmenin yetersiz kaldığı durumlarda vitamin ve mineral takviyelerini kullanabilirsiniz.

Vitaminler : Bağışıklık sistemini güçlendirir. Gün içerisinde bir kapsül tüketilebilir.
ZMA - Mineraller : Çinko, Magnezyum ve B6 vitaminlerinden oluşur. Yatmadan önce kullanılmalıdır.
Omega3 - Balık Yağları : Günde bir porsiyon, tercihen yemeklerden sonra tüketilebilir.
Glukozamin : Eklem ağrıları için bire birdir. Yemeklerle birlikte tüketilebilir.
Probiyotik : Sindirimi kolaylaştıran besin takviyeleridir. Yemeklerle birlikte tüketilebilir.
Antioksidan : Bağışıklığı güçlendirir. Gün içerisinde bir kapsül tüketilebilir.

Vücut geliştirmede beslenme ile ilgili tüm merak ettiklerinize buradan ulaşabilirsiniz.


Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.