28 Mart 2017 Salı

Asimetrik Vücut Problemi Nasıl Giderilir?

yamuk kaslar nasıl düzeltilir

Vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişiler gerek yanlış antrenman nedeniyle, gerekse yaptıkları iş nedeniyle vücutlarındaki belirli bir kas grubu diğerinden daha fazla gelişebilir. Bu durum estetiksel açıdan hoş durmaz ve bunun giderilmesi gerekir. Bu görüntüyü zamanla uygulayacağınız çeşitli antrenman metodları ile çözebilirsiniz.

Bu sorunun en sık rastlandığı kas grupları ise sırasıyla "kol asimetrisi", "omuz asimetrisi" ve "bacak asimetrisi"dir. Peki asimetri problemi nasıl giderilebilir?

Asimetri Neden Oluşur? : Bunun cevabını vermeden önce asimetrinin neden oluştuğunu anlamak çözüme ulaşmanızda daha çok etkili olacaktır. Eğer yaptığınız antrenmanlarda veya yaptığınız işte bir kas grubunu sürekli ve aktif olarak kullanıyorsanız, bu o kas grubunu diğerinden daha fazla gelişmesine neden olabilir. Bu da zamanla asimetri problemine yol açar.

Hangi Taraf Daha Güçsüz? : Bunu gidermek için ilk önce hangi tarafın diğerinden daha güçsüz olduğunu bulmamız gerekiyor. Bunu bulabilmemiz için ise dambıl ile yapılan hareketlerden yardım alabilirsiniz. Örneğin bir omzunuz diğerinden daha fazla gelişmiş ise her iki elinize de dambıl alarak omuz kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Bunu yaparken hangi taraftaki kas grubu daha erken yorulmuş ise o taraf güçsüz demektir. 

Asimetri Nasıl Giderilir? : Diğerine göre daha az gelişen kas grubunu bulduktan sonra yapmanız gereken şey, uyguladığınız hareketdeki setlerde az gelişen kas için ekstra tekrarlar yapmalısınız. Örneğin 10 tekrarlık Standing Dumbbell Press hareketini uyguladınız. Bittikten sonra güçsüz olan tarafınız ile fazladan 3-4 tekrar yapın. Bu sayede zamanla güçsüz olan tarafınızın güçlü tarafınıza yetişmesine ve dolayısıyla asimetri problemini ortadan kaldıracaktır.

Eğer asimetri o kadar gözle görülür değil ise, her iki tarafı da aynı anda çalıştıran (örnek : Smith Machine Front Deltoid Press) egzersizler öneririm. Ama eğer asimetri çok fazla ilerlemiş ve estetik görünümünüzü bozacak düzeye geldiyse her iki tarafı da bağımsız şekilde çalıştıran (örnek : Standing Dumbbell Press) egzersizler öneririm.

Not : Hiçbir vücut tam anlamı ile asimetrik değildir. Herkesin asimetri problemi vardır. Kiminde az, kiminde ise fazla. Ancak bu asimetri eğer gözle görülür bir derecede ise ve bu sorun antrenmanlarınıza da yansıyor ise bunu gidermek için yazıda vermiş oluğum bilgileri uygulamalısınız.

Bu yazıyı okuduysanız Karın Kaslarındaki Asimetri Giderilir Mi? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederim.  

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.