13 Şubat 2016 Cumartesi

Testosteron Seviyesi Nasıl Arttırılır?

testosteron fitness

Büyük kas kütleleri oluşturabilmek için gerekli olan en önemli hormon testosterondur. Erkeklerde bolca bulunan bu hormonun seviyesi ne kadar yüksek olursa, kas gelişimide ona paralel olarak daha hızlı olacaktır.

Testosteronu vücudumuzun nitrosu olarak da tanımlayabiliriz.

Bu bilgilerden yola çıkarak testosteron seviyesini doğal yollardan arttırmanın 4 yolunu siz değerli okuyucularım için paylaşacağım.

1. Bileşik Egzersizler Yapın

Testosteron seviyesini arttırmak dendiğinde birden çok kas grubunu tek bir harekette çalıştırmanın önemini eminim defalarca duymuşsunuzdur. Aşağıda önereceğim egzersizler sizi bu kas gruplarını çalıştırmada nihai sonuca götürecek olan bench press, squat, deadlift gibi temel hareketleri kapsıyor.Özellikle bacak çalıştığınız günler testosteron seviyeniz tavan yapar.Çünkü bacak kasları vücudunuzdaki en büyük kastır.

2. Çalışma Sıklığını ve Şiddetini Arttırın

Çoklu kas gruplarını çalıştırmayı egzersiz rutininize ekleyerek zaten doğru yoldasınız. Şimdi bunu bir adım ileriye götürüp, çalışma sıklığınızı ve şiddetini artırarak testosteron seviyenizi iyice yükselteceksiniz. İsviçreli bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, egzersiz yaparken eskiden 4  - 6 arası tekrar yaparken sonra bu sayıyı 8 - 10 tekrar yapan katılımcılar, 4 - 6 tekrar yapmaya devam eden katılımcılara göre daha fazla testosteron seviyesine sahipti.

Bununla birlikte, güç antrenmanı tarzı az tekrarlı egzersizler sizi sadece güçlendirir. Fakat yüksek tekrar sayısıyla, yüksek ağırlıkla yaptığınız sert antrenmanlar size daha sert kaslar ve daha fazla doğal testosteron salgılaması olarak geri döner.

3. Dinlenme ve İyileşme

Testosteron seviyesini arttırmanın bir diğer yolu da dinlenmedir.Antrenman programınıza mutlaka dinlenme günleri ekleyin.Bu vücudunuzdaki testosteron seviyesinin artmasını sağlar ve kaslarınız daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişir

4. Beslenme ve Ek Besinler

Yağlar vücudun testosteron üretmesi sırasında yağların önemi çok büyüktür. Aldığınız yağ oranını çok düşük seviyelere indirmek testosteron seviyenizi de azaltacaktır, ki bu da kas gelişiminizi ve iyileşmenizi engelleyecektir. Göz önünde bulundurmanız gereken birkaç sağlıklı yağ kaynağı:

* Fıstık ezmesi
* Somon
* Avocado
* Zeytin yağı
* Badem ve diğer kabuklu yemişler
* (Zinde Türkiye eklemesi: Doğal tereyağı)

Not : Dışarıdan, başka yollarla vücuda alınan testosteronun yan etkileri olabileceğini unutmayınız.

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.