23 Şubat 2016 Salı

Ağır Kilolar Kaldırmak Önemli Mi?

halter sporu

Spor salonlarında kaldırılan ağırlıklardan daha ağır bir şey varsa o da kaldırılan egodur. Ne kadar ağır kaldırırsam o kadar kaslanırım düşüncesi bir çok insanın kafasını kemirir. Her seferinde harekete fazladan bir kaç kilo ekler. Peki bu doğru mu?

Cevap veriyorum eğer bir halterci veya powerlifting sporcusu değilseniz, kaldırdığınız ağırlığın pek bir önemi yoktur. Şimdi bu söylediğimin saçma olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Size bunu bir örnek ile açıklayacağım.

Mesela hamallar; sırtları iki büklüm olmuş şekilde bir dünya yük taşıyorlar, koca buzdolabını sırtında 5 kat çıkaran insanlar var. Üstelik bu işi yıllarca yapıyorlar. Peki soruyorum size;

Bu adamların neden devasa kasları yok?

Cevabı çok basit. Ne kadar ağır kaldırdığının bir önemi yoktur. Önemli olan o ağırlığı hangi amaç için kaldırdığınızdır. Kas gelişimi hipertrofi ile alakalıdır. Sürekli aynı hareketleri yapmak kas gelişimini engeller. Vücudumuz harekete alışır ve kas hipertrofisi sağlanamaz. Dolayısıyla kas büyümez.

Peki ne yapmamız gerekiyor?

Öncelikle egonuzu bir kenara bırakmanız gerekiyor. Spor salonunda bir halterci edasıyla ağırlık seçimi yapmayı bir kenara bırakmanız gerekiyor. Fitness ve halter apayrı bir spordur. İkisini birbirine karıştırmak aptallıktır.

Yapmanız gereken çok basit. Yaptığınız hareketi formunu bozmadan düzgün bir şekilde yapmak kaydı ile, 8-10 tekrar kaldıracaksınız. Son tekrarı yaparken bir tekrar daha yapamayacak konuma gelmeniz gerekiyor.Yani ağırlığı çok iyi ayarlamanız gerekiyor. Seçtiğiniz ağırlık eğer sizin hareket formunuzu bozuyorsa ve hareketi düzgün yapamıyorsanız mutlaka ağırlığı düşürün.

Not : Hareketin doğru formunu düzgün bir şekilde uygulayabileceğiniz kadar ağırlık kullanın. Aksi taktirde sakatlığa davetiye çıkarırsınız.

Sizlerin düşünceleriniz bizim için çok önemli. Yazıların altına yorumlarınızı bekliyoruz.

2 yorum

Kas olarak kütle inşa etmek istiyorsanız kuvvetinizi artırmanız gerekiyor .Bu kadar basit ! Ağır kilolara girmediğiniz sürece iri kollara , devasa bir sırta , kalın bir göğüse ya da kütleli bacaklara sahip olamazsınız . Kimse 50-60 kg bench ve squat kilosuyla büyüyemez.

Tabikide haklısınız o konuda fakat şöyle bir durum da var.Spor salonlarında çoğu insan yaptığı hareketin formunu bozacak düzeyde ağırlıkların altına giriyor.Hareketi yarım yapıyor.Kaldıramayacağı ağırlığın altına giriyor.