Vücut geliştirme sporuna başlayan kişiler için antrenman programı oldukça önemlidir. Programda yazan hareketlere harfiyen uyarlar ve gerektiği durumlarda fazladan antrenman yapabilirler. Ancak fitnessa yeni başlayanların bir çoğu maalesef beslenmeye gereken önemi göstermezler. Hal böyle iken kas gelişimi de oldukça yavaş olur. Hatta kötü bir beslenme ile kas gelişimden söz dahi edilemez.
Vücut geliştirmenin yüzde 70'i beslenmedir. Bunu belki binlerce kez duymuşsunuzdur fakat hala bir diyet programınız yoktur. Eğer sizde bu kervana katıldıysanız toplamda 3 seviyeden oluşan beslenme programı serimize bir göz atmanızı tavsiye ederim. Başlangıç seviyesi sporcuları ile başlayacağımız bu yazı dizisinde sırasıyla orta ve ileri seviyeli vücut geliştirmeciler için de beslenme programlarına yer vereceğiz.
Kahvaltı
- 2 - 4 yumurtadan hazırlanmış omlet (Sucuklu veya mantarlı hazırlanabilir.)
- Bir veya iki dilim kepekli ekmek
- 1 bardak yeşil çay veya taze meyve suyu
- Ton Balığı veya Tavuklu Makarna
- 1 - 2 parça mevsim meyvesi
- Az sebze
- 2 avuç kuru üzüm
- Fındık veya badem
- 1 adet muz veya muzlu süt
İdman Sonrası Öğün
- Salamlı ve peynirli sandviç
- 1-2 parça tavuk veya balık eti,
- 2 adet fırında pişmiş patates,
- Yeşil salata (tercihen tuzsuz)
- 4 adet yumurta beyazı veya bir bardak süt
Başlangıç seviyesi beslenme programında supplementlere yer vermedim. Bu seviyede ihtiyaç duyulacağını sanmıyorum. Programdaki idman öncesi ve idman sonrası öğünlere oldukça dikkat etmeniz ve atlamamanız gerekir. Eğer bu seviyeyi tamamladıysanız artık Orta Seviye Beslenme Programı'na geçmeye hak kazandınız demektir.