Kalbimiz vücudumuzda bulunan en önemli organlardan biridir. Vücuda kan pompalamak gibi önemli bir görevi vardır ve bu görevi yaşamınız boyunca hiç durmadan ve yorulmadan sürdürür. Kalp kasları yaratılışı gereği hiç yorulmazlar. Ancak tükettiğimiz zararlı besinler ve yaşam tarzımız kalp ve genel sağlığımız tehdit edebilir. Bu nedenle tükettiğimiz besinlerin içeriğini iyi bilmeli ve ona göre besinler tüketmeliyiz. İşte kalp sağlığı için iyi gelen besinler;
Kalp İçin Tüketilmesi Gereken Besinler
Balık : Omega 3 bakımından zengin olana balık, kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin öğesidir. Sağlıklı bir vücut için haftada en az bir kere balık tüketmenizi tavsiye ederim.
Yulaf : Kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı olan ve yüksek oranda lif içeren yulafı, kahvaltılık olarak (yulaf ezmesi) tüketebilirsiniz. Yüksek tansiyona ve kan şekerine iyi gelmekle de kalmayıp size uzun süreli bir tokluk hissi sağlar.
Potasyum : Muz, biber, yoğurt ve patates gibi gıdaların içerisinde bolca bulunan potasyum kan basıncının düşmesine ve günlük ihtiyacınız olan potasyum miktarını karşılamaya yardımcı olur. Beslenme programınıza bu gıdaları ekleyebilirsiniz.
Kuru Yemişler : Omega 3 ve lif bakımından zengin olan kuru yemişler kan basıncını düşürerek öğün sonrası kan şekerindeki ani dalgalanmaları önler ve dengelenmesine yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Not : Özellikle et tüketmeyen insanların veya herhangi bir sebepten dolayı balık tüketmeyen insanlar alternatif bir omega 3 kaynağı olarak kuru yemişleri kullanabilir.
Kalbe Zararlı Yiyecekler : Yağlı etler, yağlı sütler, rafine beyaz un ve tuz(3 beyaz) kalp için zararlı besinler arasındadır. Bu besinlerden mümkün olduğunca uzak durmanızı, hatta mümkünse tüketmemenizi tavsiye ederim.
Not : Yağlı ete alternatif olarak yağsız et, yağlı sütlere alternatif olarak da yağsız süt tercih edebilirsiniz.
Tavsiyelerimiz : Kardiobaskülel egzersizler yaparak kalp sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Spor yapmak her yaşta insan için ve sağlığımız için şarttır. Doktorunuzdan veya bir uzmandan bu konuda destek almanızı ve yapabileceğiniz egzersizleri bir an önce bir program akabinde uygulamaya başlamalısınız.
İyi Gelen Besinler kategorimizdeki diğer yazılara göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.